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  1. 0 資料タイプ別
  2. 03 紀要論文
  1. 400 教育・学生支援機構
  2. 20 紀要
  3. 01 新潟大学高等教育研究
  4. 第7巻

Visual estimating ability of the weights of vegetables and vegetable dishes by university students.

http://hdl.handle.net/10191/00051630
http://hdl.handle.net/10191/00051630
df688be2-6edd-46c5-b139-e3f6b53218d8
名前 / ファイル ライセンス アクション
7_17-24.pdf 7_17-24 (38.9 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2020-04-20
タイトル
タイトル 野菜・野菜料理に対する大学生の重量把握力の実態
タイトル
言語 en
タイトル Visual estimating ability of the weights of vegetables and vegetable dishes by university students.
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 大学生
キーワード
主題Scheme Other
主題 野菜・野菜料理
キーワード
主題Scheme Other
主題 重量把握力
キーワード
主題Scheme Other
主題 食生活
キーワード
主題Scheme Other
主題 教育
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 University student
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Vegetable
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Estimating weight
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Dietary habit
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Dietary education
資源タイプ
資源 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
タイプ departmental bulletin paper
その他のタイトル
その他のタイトル Visual estimating ability of the weights of vegetables and vegetable dishes by university students.
著者 山口, 智子

× 山口, 智子

WEKO 3151

山口, 智子

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細田, 耕平

× 細田, 耕平

WEKO 159539

細田, 耕平

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中野, あゆみ

× 中野, あゆみ

WEKO 177818

中野, あゆみ

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渡邊, 令子

× 渡邊, 令子

WEKO 48462

渡邊, 令子

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著者別名
識別子 3155
識別子Scheme WEKO
姓名 Yamaguchi, Tomoko
著者別名
識別子 159542
識別子Scheme WEKO
姓名 Hosoda, Kouhei
著者別名
識別子 177819
識別子Scheme WEKO
姓名 Nakano, Ayumi
著者別名
識別子 48461
識別子Scheme WEKO
姓名 Watanabe, Reiko
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 若い世代を中心とした食育を推進するうえで,大学生に対して栄養バランスに配慮した食生活の実践に繋がるような教育が重要である.これまでに,本学学生の食生活状況調査で,野菜摂取量(平均概算量)が目標値の1/3以下であることを報告している,そこで本研究では,本学学生210名を対象に野菜・野菜料理に対する重量把握力の実態を調査し,食生活や野菜摂取に対する意識等との関連を検討した.7種類の野菜・野菜料理について目視による重量予測を実施した結果,正解率は25%未満で,実重量が多いほど正解率が低くなる傾向がみられた.また,50%以上の学生が実重量より少ない予測をしていることが明らかになり,重量を正しく認識できていないことが,野菜摂取量の少ない一因であることが示唆された.重量把握力には食生活に対する意識が最も関連しており,野菜摂取に対する意識や嗜好とは明確な関連性はみられなかった.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 To facilitate the dietary education for young generation, dietary education for university students through eating habit considered nutritional balance is important. In our previous study, the mean value of vegetable intakes of university students was one-third to the target value was reported. When searching item was the visual estimation of weight for seven types of vegetables and vegetable dishes, the right answer rates were less than 25% and tended lower as the vegetable weight increased. In addition, 50% or more of the students estimated the weight lower than the true weight of the vegetables and the vegetable dishes. It was suggested that the inability to recognize the weight correctly was a reason of contributing to the low vegetable intake. In conclusion, consciousness to eating habits was most related to visual estimating ability for weight of vegetables and vegetable dishes, and there was no clear relation to consciousness to vegetable intake and preference to vegetable.
書誌情報 新潟大学高等教育研究

巻 7, p. 17-24, 発行日 2020-03
出版者
出版者 新潟大学教育・学生支援機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 21880050
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12643444
著者版フラグ
値 publisher
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Ver.1 2021-03-01 08:48:32.875848
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