@article{oai:niigata-u.repo.nii.ac.jp:00033808, author = {山口, 智子 and 細田, 耕平 and 中野, あゆみ and 渡邊, 令子}, journal = {新潟大学高等教育研究}, month = {Mar}, note = {若い世代を中心とした食育を推進するうえで,大学生に対して栄養バランスに配慮した食生活の実践に繋がるような教育が重要である.これまでに,本学学生の食生活状況調査で,野菜摂取量(平均概算量)が目標値の1/3以下であることを報告している,そこで本研究では,本学学生210名を対象に野菜・野菜料理に対する重量把握力の実態を調査し,食生活や野菜摂取に対する意識等との関連を検討した.7種類の野菜・野菜料理について目視による重量予測を実施した結果,正解率は25%未満で,実重量が多いほど正解率が低くなる傾向がみられた.また,50%以上の学生が実重量より少ない予測をしていることが明らかになり,重量を正しく認識できていないことが,野菜摂取量の少ない一因であることが示唆された.重量把握力には食生活に対する意識が最も関連しており,野菜摂取に対する意識や嗜好とは明確な関連性はみられなかった., To facilitate the dietary education for young generation, dietary education for university students through eating habit considered nutritional balance is important. In our previous study, the mean value of vegetable intakes of university students was one-third to the target value was reported. When searching item was the visual estimation of weight for seven types of vegetables and vegetable dishes, the right answer rates were less than 25% and tended lower as the vegetable weight increased. In addition, 50% or more of the students estimated the weight lower than the true weight of the vegetables and the vegetable dishes. It was suggested that the inability to recognize the weight correctly was a reason of contributing to the low vegetable intake. In conclusion, consciousness to eating habits was most related to visual estimating ability for weight of vegetables and vegetable dishes, and there was no clear relation to consciousness to vegetable intake and preference to vegetable.}, pages = {17--24}, title = {野菜・野菜料理に対する大学生の重量把握力の実態}, volume = {7}, year = {2020} }