WEKO3
アイテム
調理の教育的意義に関する考察 : 今日における「手作り」の意義
http://hdl.handle.net/10191/8787
http://hdl.handle.net/10191/8787cc855284-2f4e-4e3c-9449-dfad904d85b8
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
42_49-61.pdf (141.5 kB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2009-06-16 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 調理の教育的意義に関する考察 : 今日における「手作り」の意義 | |||||
タイトル | ||||||
言語 | en | |||||
タイトル | 調理の教育的意義に関する考察 : 今日における「手作り」の意義 | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 調理 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ホーム・ミール・リプレイスメント | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 家庭の教育力 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 共分散構造分析 | |||||
資源タイプ | ||||||
資源 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
タイプ | departmental bulletin paper | |||||
その他のタイトル | ||||||
その他のタイトル | Educational Meanings of Cooking at Homes: A Review | |||||
著者 |
高橋, 洋子
× 高橋, 洋子 |
|||||
著者別名 | ||||||
識別子 | 56180 | |||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
姓名 | Takahashi, Yoko | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | This paper aims at clarifying the importance of the effects of cooking at homes and proposing a theoretical model to be investigated by SEM(Structural Equation Modeling) or Covariance Structural Analysis. The educational significance of cooking is examined from the following view points; Bandura’s observational learning theory, Maslow’s need-hierarchy theory and Noddings’ caring theory. Especially, observational learning is our key concept in understanding how children develop their knowledge of cooking and their sense of self-esteem. In our study, SEM attempts to explain the relationships among a set of observed variable in our questionnaire in terms of a smaller number of latent variables such as a psychological stimulator or a physical stimulator for cooking. | |||||
書誌情報 |
現代社会文化研究 en : 現代社会文化研究 巻 42, p. 49-61, 発行日 2008-07 |
|||||
出版者 | ||||||
出版者 | 新潟大学大学院現代社会文化研究科 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13458485 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN1046766X | |||||
著者版フラグ | ||||||
値 | publisher |