WEKO3
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アンケート調査による熱・臭気の満足度とキッチンタイプ・建物性能との分析
http://hdl.handle.net/10191/8506
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名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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55(2)_187-196.pdf (689.8 kB)
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Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||
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公開日 | 2009-05-08 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | アンケート調査による熱・臭気の満足度とキッチンタイプ・建物性能との分析 | |||||
タイトル | ||||||
言語 | en | |||||
タイトル | アンケート調査による熱・臭気の満足度とキッチンタイプ・建物性能との分析 | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | アンケート調査 | |||||
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主題 | 熱環境 | |||||
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主題 | odor environment | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | kitchen | |||||
資源タイプ | ||||||
資源 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
タイプ | journal article | |||||
その他のタイトル | ||||||
その他のタイトル | A Questionnaire Survey on Assessment of Thermal and Odor Environment and Analyzing It on the Types of Kitchen or the Ability of House | |||||
著者 |
永井, 廉子
× 永井, 廉子× 五十嵐, 由利子 |
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著者別名 | ||||||
識別子 | 44098 | |||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
姓名 | Nagai, Yasuko | |||||
著者別名 | ||||||
識別子 | 44099 | |||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
姓名 | Igarashi, Yuriko | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | The purpose of this study is to investigate how people assess the influence of cooking on the thermal and odor environment outside the kitchen. Subjects (N=480) were asked to answer questions including the items related to the subjective assessment of thermal and odor comfort. The types of kitchens used by respondents are: 206 open types (55%), 92 semi-open types (25%), 71 close types (25%), and 5 island types (1%). The largest in number was the open type kitchen that spread the influence of cooking to the rest of the house more than any other types. As to the thermal environment, the satisfaction rating of the semi-open kitchen was high both in summer and winter. The satisfaction rating of kitchens having larger space tended to be higher, and the thermal environment of the open type was highly evaluated both in summer and winter. The items related to odor factors were extracted, and a structural analysis using the Quantification Method III was conducted to examine the odor environment. | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 調理にともなう熱や臭気の居住者やキッチンヘの影響を,居住者がどのように評価しているかについてアンケート調査を行い,以下の結果を得た.(1)キッチンタイプは,オープンキッチン206件(55%),セミオープンキッテン92件(25%),クローズドキッチン71件(19%),アイランドキッチン5件(1%)と,調理の影響が拡散しやすいオープンタイプのキッチンが多かった.(2)熱環境については,夏冬ともセミオープンキッチンの満足度が高かった.また,広さとの関係では広いほうに満足度が高まる傾向がみられ,オープンキッテンでは広い方が,夏の暑さ,冬の寒さに対する満足が増え,不満が減少した.(3)臭気環境については,臭気要因に関わる項目を抽出し,数量化Ⅲ類を用いて臭気要因の不満の構造解析を試みた.その結果,換気扇から排気しきれない煙や臭気の存在と,部屋の隅での臭気の残留との関連が示唆されたが,他の要因も考慮する必要がある. | |||||
書誌情報 |
日本家政学会誌 en : 日本家政学会誌 巻 55, 号 2, p. 187-196, 発行日 2004-02 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 日本家政学会 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 09135227 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN10040097 | |||||
著者版フラグ | ||||||
値 | publisher |