ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 0 資料タイプ別
  2. 03 紀要論文
  1. 400 教育基盤機構
  2. 20 紀要
  3. 01 新潟大学高等教育研究
  4. 第6巻

いもジェンヌの栽培活動を通した大学生の食育と小中学校教員としての資質の育成

http://hdl.handle.net/10191/51134
http://hdl.handle.net/10191/51134
e8fa2117-3cd4-4e55-bcf0-47b6dffe17b3
名前 / ファイル ライセンス アクション
6_1-11.pdf 6_1-11.pdf (15.7 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2019-06-14
タイトル
タイトル いもジェンヌの栽培活動を通した大学生の食育と小中学校教員としての資質の育成
タイトル
タイトル いもジェンヌの栽培活動を通した大学生の食育と小中学校教員としての資質の育成
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 農業体験
キーワード
主題Scheme Other
主題 食育
キーワード
主題Scheme Other
主題 大学生
キーワード
主題Scheme Other
主題 小中学校教員
キーワード
主題Scheme Other
主題 社会科
キーワード
主題Scheme Other
主題 家庭科
キーワード
主題Scheme Other
主題 学習指導要領
キーワード
主題Scheme Other
主題 Agricultural experience
キーワード
主題Scheme Other
主題 Food education
キーワード
主題Scheme Other
主題 University student
キーワード
主題Scheme Other
主題 School teacher
キーワード
主題Scheme Other
主題 Social studies
キーワード
主題Scheme Other
主題 Home economics
キーワード
主題Scheme Other
主題 Course of study
資源タイプ
資源 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
タイプ departmental bulletin paper
その他のタイトル
その他のタイトル Food education and training of university students aiming at elementary and junior high school teachers through cultivation experience of sweet potato Imogenne.
著者 山口, 智子

× 山口, 智子

WEKO 176409

山口, 智子

Search repository
細田, 耕平

× 細田, 耕平

WEKO 176410

細田, 耕平

Search repository
前田, 洋介

× 前田, 洋介

WEKO 176411

前田, 洋介

Search repository
小野, 映介

× 小野, 映介

WEKO 176412

小野, 映介

Search repository
渡邊, 令子

× 渡邊, 令子

WEKO 176413

渡邊, 令子

Search repository
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 176414
姓名 Yamaguchi, Tomoko
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 176415
姓名 Hosoda, Kouhei
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 176416
姓名 Maeda, Yosuke
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 176417
姓名 Ono, Eisuke
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 176418
姓名 Watanabe, Reiko
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 本学学生の農業体験の経験状況を把握するとともに,教育学部学生(社会科専修,家庭科専修,生活科学課程)のゼミにおける食育として,いもジェンヌ(さつまいも)の栽培活動を行った.その中で,農業体験学習の意義や食育に対する意識に関して調査し,農業と各教科等とを関連づけた食に関する指導ができる小中学校教員としての資質の育成について検討した.学生の農業体験状況は,米づくり(田植え69.0%, 稲刈り60.3%)と野菜栽培76.1%であり,かなり多くの学生が経験していた.いもジェンヌの栽培活動は,学生自身の食育として有効であるとともに,農業体験は小中学校の社会科及び家庭科の指導内容や食育との関連も深く,教員として指導する際に自分自身の経験が必要であるとの認識が確認された.また,農業体験により,食べ物の大切さ,地域,地産地消,農業と食への関心が高まることを,学生自身が認識していた.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In this study, we investigated the effects of agricultural experience for both food education and training of university students aiming at elementary and junior high school teachers. The agricultural experiences of most students of Niigata University were 69.0% on rice planting, 60.3% on rice reaping, and 76.1% on vegetable cultivation, respectively. The cultivation experience of Imogenne was effective food education for students of Faculty of Education. In addition, the cultivation experience was closely related to the education guideline of Social Studies and Home Economics in elementary and junior high schools. Through the cultivation experience of Imogenne, the students realized that agricultural experience brought them the deep understanding about the importance of foods, the region and local products, and the interest in agriculture and foods.
書誌情報 新潟大学高等教育研究
en : 新潟大学高等教育研究

巻 6, p. 1-11, 発行日 2019-03
出版者
出版者 新潟大学教育・学生支援機構
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 21880050
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12643444
著者版フラグ
値 publisher
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2021-03-01 09:18:11.621221
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3