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  1. 260 大学院医歯学総合研究科(歯)
  2. 10 学術雑誌論文
  3. 10 査読済論文
  1. 0 資料タイプ別
  2. 01 学術雑誌論文

復元学校給食による咀嚼実験の一試行

http://hdl.handle.net/10191/17642
http://hdl.handle.net/10191/17642
d7a687a4-1f94-485a-8d2f-1b3056c62b75
名前 / ファイル ライセンス アクション
ZP_41(1)_37-44.pdf ZP_41(1)_37-44.pdf (1.0 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2012-04-04
タイトル
タイトル 復元学校給食による咀嚼実験の一試行
タイトル
タイトル 復元学校給食による咀嚼実験の一試行
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 復元食
キーワード
主題Scheme Other
主題 学校給食
キーワード
主題Scheme Other
主題 咀嚼実験
キーワード
主題Scheme Other
主題 Restored foods
キーワード
主題Scheme Other
主題 School lunches
キーワード
主題Scheme Other
主題 Experiment of mastication
資源タイプ
資源 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
タイプ journal article
その他のタイトル
その他のタイトル An Experimental Study on Mastication of Restored School Lunches
著者 大竹, 千鶴

× 大竹, 千鶴

WEKO 40177

大竹, 千鶴

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高木, 正道

× 高木, 正道

WEKO 40178

高木, 正道

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田口, 洋

× 田口, 洋

WEKO 40179

田口, 洋

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野田, 忠

× 野田, 忠

WEKO 40180

野田, 忠

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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 40181
姓名 Ohtake, Chizuru
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 40182
姓名 Takagi, Masamichi
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 40183
姓名 Taguchi, Yo
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 40184
姓名 Noda, Tadashi
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 時代の移り変わりの中で,少しずつ変化している日本人の食事について,時代の変遷により,食生態が変化し,噛む回数や時間が変わることを,どこまで正確に検証できるのか,時代を反映する食事として学校給食をとりあげ,その復元食による咀嚼実験を試行し,咀嚼との関連について検討した。今回の実験では,現代の給食の方が昭和30年代および50年代より咀嚼回数も咀嚼時聞も減少するという結果が出たが,これは時代の変化というより,選択した献立の差と考えられた。時代の変遷による食生態の変化を,代表的献立で実験する場合,日常の食をいくつかの献立で代表させるのは難しく,測定した咀嚼回数や咀嚼時間の比較で時代の変遷を論じることはさらに難しいと思われた。献立,素材,調理方法により,咀嚼回数も咀嚼時間も大きく変わるものと考えられ,学校給食だけでなく,普段の食生活においても,噛みごたえのある食品を使ったり,素材を大きく切って調理したりなど,さまざまな工夫をすることによって食事がよりよいものとなると思われた。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The present experimental study was a trial in order to test the hypothesis that Japanese eating habit has been changing as time passes. As the typical food for testing around the 1950’s,1970’s and the present era respectively, we selected three menus from two former and one current school lunch, which were normally eaten by numerous school children. The content of the lunches had been properly recorded and were able to be reproduced. Six subjects agreed to take part in the present experiment, and the total amount of mastication and the time for eating for each subject to eat each test food thoroughly were calculated through recorded videotapes. The mean values from all of the subjects were compared to each other on the amount of mastication and the time required for eating the three kinds of the test food. The amount of mastication decreased with a shortened time for eating when eating the current lunch, compared to when eating the other two former lunches, In the replacement experiment, however, when Japanese rice mixed with the wheat of the current lunch was replaced by the French roll for the lunch of the l950’s with the same side dishes and milk, the amount of mastication increased with a longed time for eating, compared to the original current lunch.The results from the replacement experiment indicated that the difference between the ages was not necessarily due to the change in Japanese eating habits as time passed. If the side menus are replaced and the method of cooking is changed, other results may be obtained. It appears to be quite difficult to determine the typical food eaten usually by Japanese at each time, based on just a few menus.
書誌情報 小児歯科学雑誌
en : 小児歯科学雑誌

巻 41, 号 1, p. 37-44, 発行日 2003-03
出版者
出版者 日本小児歯科学会
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 05831199
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00116228
著者版フラグ
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Ver.1 2021-03-01 20:19:57.998969
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