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  2. 01 学術雑誌論文
  1. 100 歯学部
  2. 10 学術雑誌論文
  3. 10 査読済論文

ムースアップを使用した嚥下機能検査食の試作

http://hdl.handle.net/10191/8991
http://hdl.handle.net/10191/8991
32aa5a27-39d6-4911-9648-7394311c48d9
名前 / ファイル ライセンス アクション
4(2)_173-181.pdf 4(2)_173-181.pdf (620.0 kB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2009-07-22
タイトル
タイトル ムースアップを使用した嚥下機能検査食の試作
タイトル
タイトル ムースアップを使用した嚥下機能検査食の試作
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 swallow
キーワード
主題Scheme Other
主題 electromyography
キーワード
主題Scheme Other
主題 suprahyoid muscles
キーワード
主題Scheme Other
主題 thickener
キーワード
主題Scheme Other
主題 videofluorography
資源タイプ
資源 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
タイプ journal article
その他のタイトル
その他のタイトル Pilot production of Mousse-Up based test food for swallowing function
著者 松永, 和秀

× 松永, 和秀

WEKO 44392

松永, 和秀

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蓜島, 弘之

× 蓜島, 弘之

WEKO 44393

蓜島, 弘之

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蓜島, 桂子

× 蓜島, 桂子

WEKO 44394

蓜島, 桂子

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渡邊, 孝一

× 渡邊, 孝一

WEKO 44395

渡邊, 孝一

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山田, 好秋

× 山田, 好秋

WEKO 44396

山田, 好秋

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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 44397
姓名 Matsunaga, Kazuhide
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 44398
姓名 Haishima, Hiroyuki
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 44399
姓名 Haishima, Keiko
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 44400
姓名 Watanabe, Kouiti
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 44401
姓名 Yamada, Yoshiaki
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 A thickerner can be prepared in any desired viscosity to provide a foodstuff for training aid and/or examining aid for swallowing impairment, and various products have been introduced on the market. In this study, we designed a test food to be used as an examining aid with videofluorography, by mixing Mousse-Up and Baritop as the thickener and the contrast medium, respectively. The test food was prepared with various mixture ratios of Mousse-Up, water, and Baritop. It was then evaluated in such the specificity as texture and contrast as well as its mobility during swallowing. Results are as follows: 1. The thickerner and contrast medium could be homogenized. 2. Test foods could be prepared in any desired viscosity: liquid, sort, or hard, by changing the ratio between water and the thickerner. Similar texture of test food to that of yogurt or rice gruel known as a training aid to the swallowing impaired could be prepared. The viscosity did not change when the test food was placed in a refrigerator for hours, thus the test food could be stocked in advance for the case. 3. The contrast efficiency on the videofluorogh was enough to trace the food clearly while the subject swallowed it, and contrast medium added to the test food did not affect the characteristic in viscosity. 4. To evaluate the mobility of test food during swallowing, electrical activities in the suprahyoid muscles were obtained from normal subjects. When viscosity increased and/or volume of the food increased, the duration between the time when food bolus was formed and the time when the bolus was pushed back to the tongue base increased. Furthermore the bolus became difficult to be swallowed at a stroke. These results suggested that the form and the volume of food should be decided under the consideration of the swallowing function of patients. The results suggest that the mixture made of Mousse-Up and Baritop cleared the requirements as a test food for swallowing functions.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 摂食・嚥下障害向けの食品として,増粘剤が数多く開発され,嚥下訓練や検査に応用されている.本研究では,増粘剤の一つであるムースアップに造影剤として汎用されているバリトップおよび水を混和して,嚥下機能検査食を試作し,物性,造影性について調べた.さらに,検査食の物性を変化させることで,どの様に嚥下動態が変わるかについて筋電図学的に検討した.その結果,以下のことが明らかとなった. 1.ムースアップと造影剤であるバリトップは均一に混和できた. 2.食品の物性の一つの要素である粘性の測定を行った.試料のムースアップ含有量を変化させることにより,液状,トロミ状,固形状といった性状の異なる試料を作成できた.嚥下訓練食として利用されているヨーグルト(ブルガリアヨーグルト)および白がゆに近い粘性を示す試料も得られた.試料は長時間冷却しても安定した粘性を示した.したがって,今回試作した試料は,粘性の変化はほとんどなく,作り置きが可能であることが示唆された. 3.エックス線テレビにて,健常者における試料の造影効果と嚥下動態を観察した.試料の造影効果は良好で,一連の嚥下動態を明瞭に観察できた. 4.試料を用いた健常者における嚥下時舌骨上筋群の筋活動を観察した.試料の粘性や嚥下量が増加すると,食塊の形成から奥舌部への送り込みまでの時間が延長したり,一塊として飲み込むのが困難であることがわかった. したがって,嚥下機能が低下している嚥下障害者を検査する場合は,試料の形状および嚥下量に十分注意して検査する必要があると考えられた. 以上のことより,今回試作した試料は嚥下機能検査食として有用であると示唆される.
書誌情報 日本顎口腔機能学会雑誌
en : 日本顎口腔機能学会雑誌

巻 4, 号 2, p. 173-181, 発行日 1998-03
出版者
出版者 日本顎口腔機能学会
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13409085
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN1047134X
権利
権利情報 日本顎口腔機能学会
著者版フラグ
値 publisher
異版である
関連タイプ isVersionOf
識別子タイプ URI
関連識別子 http://ci.nii.ac.jp/naid/110001091944
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Ver.1 2021-03-01 20:04:10.075967
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