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  1. 0 資料タイプ別
  2. 03 紀要論文
  1. 070 農学部
  2. 20 紀要
  3. 01 新潟大学農学部研究報告
  4. 第62巻第2号

Influence of γ-aminobutyric acid (GABA) on IgE Production in Ovalbumin-immunized BALB/c Mice

http://hdl.handle.net/10191/13103
http://hdl.handle.net/10191/13103
61b23604-9e36-4acd-a68d-9f453775bc6b
名前 / ファイル ライセンス アクション
62(2)_117-123.pdf 62(2)_117-123.pdf (868.2 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2010-07-14
タイトル
タイトル Influence of γ-aminobutyric acid (GABA) on IgE Production in Ovalbumin-immunized BALB/c Mice
タイトル
言語 en
タイトル Influence of γ-aminobutyric acid (GABA) on IgE Production in Ovalbumin-immunized BALB/c Mice
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 γ-aminobutyric acid (GABA)
キーワード
主題Scheme Other
主題 IgE
キーワード
主題Scheme Other
主題 IL-4
キーワード
主題Scheme Other
主題 IFN-γ
キーワード
主題Scheme Other
主題 Th1/Th2
キーワード
主題Scheme Other
主題 γ-アミノ酪酸(GABA)
キーワード
主題Scheme Other
主題 IgE
キーワード
主題Scheme Other
主題 ヒスタミン
キーワード
主題Scheme Other
主題 IL-4
キーワード
主題Scheme Other
主題 IFN-γ
キーワード
主題Scheme Other
主題 Th1/Th2
資源タイプ
資源 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
タイプ departmental bulletin paper
その他のタイトル
その他のタイトル オバルブミン感作したBALB/c マウスに対するγ- アミノ酪酸(GABA)の血清IgE レベル抑制作用
著者 Hori, Ayumi

× Hori, Ayumi

WEKO 163210

Hori, Ayumi

Search repository
Hara, Takashi

× Hara, Takashi

WEKO 163211

Hara, Takashi

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Saito, Kana

× Saito, Kana

WEKO 163212

Saito, Kana

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Joh, Toshio

× Joh, Toshio

WEKO 163213

Joh, Toshio

Search repository
著者別名
識別子 163214
識別子Scheme WEKO
姓名 堀, あゆみ
著者別名
識別子 163215
識別子Scheme WEKO
姓名 原, 崇
著者別名
識別子 163216
識別子Scheme WEKO
姓名 佐藤, 可奈
著者別名
識別子 163217
識別子Scheme WEKO
姓名 城, 斗志夫
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 γ-aminobutyric acid (GABA) is a kind of amino acid and has been received much attention for their biological activities. In the present study, we examined the influence of GABA on immunomodulatory activities and serum IgE levels, employing ovalbumin (OVA)-immunized BALB/c mice. In cytokine production assay in vitro, GABA showed increased IFN-γ production concomitant with decreased IL-4 production by splenocytes from OVA-immunized BALB/c mice. When administrated orally, GABA was effective for decreasing both total and OVA-specific IgE levels in serum. In addition, these decreased IgE levels by administrated GABA were paralleled with increased IFN-γ production and decreased IL-4 production in splenocytes ex vivo. It seems that GABA can potentially suppress Th2 responses including IL-4 production via promoting Th1-skewed response in vivo, leading to down-regulation of IgE synthesis. These results suggest that GABA might be useful for preventing IgE-mediated allergic diseases.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 γ-アミノ酪酸(GABA)は,食品に含まれる機能性成分として注目されている。本研究では,オバルブミン(OVA)感作したBALB/cマウスに対するGABAの免疫制御活性について調べ,経口投与による血清IgEレベルの抑制作用について検討した。in vitro培養試験において,GABAはマウス脾細胞のインターフェロン-γ(IFN-γ)の産生を促進すると同時にインターロイキン-4(IL-4)の産生を抑制した。GABAを経口投与した結果,OVA感作BALB/cマウスにおける総IgE及びOVA特異的IgEの血清レベルが有意に低下した。さらに,ex vivo培養試験において,GABAを経口投与したマウスの脾細胞ではOVA誘導性のIFN-γ産生促進とIL-4産生抑制が認められた。GABAは,Th1の誘導を介してIL-4産生を始めとしたTh2応答を抑制し,IgE産生を抑制する可能性がある。以上の結果から,GABAはIgEが関与するアレルギー疾患の予防に有用であることが示唆される。
書誌情報 新潟大学農学部研究報告
en : 新潟大学農学部研究報告

巻 62, 号 2, p. 117-123, 発行日 2010-03
出版者
出版者 新潟大学農学部
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 03858634
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00183393
著者版フラグ
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Ver.1 2021-03-01 11:02:17.241449
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