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  2. 01 学術雑誌論文
  1. 230 大学院自然科学研究科
  2. 10 学術雑誌論文
  3. 10 査読済論文

セイヨウナシ‘越さやか’における追熟中の果実特性の変化ならびにフィルム包装が果実追熟に及ぼす影響

http://hdl.handle.net/10191/24663
http://hdl.handle.net/10191/24663
46ed0ad0-99a6-42b1-b120-6d717e807b5c
名前 / ファイル ライセンス アクション
9_1_99-105.pdf 9_1_99-105.pdf (810.3 kB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2014-01-08
タイトル
タイトル セイヨウナシ‘越さやか’における追熟中の果実特性の変化ならびにフィルム包装が果実追熟に及ぼす影響
タイトル
タイトル セイヨウナシ‘越さやか’における追熟中の果実特性の変化ならびにフィルム包装が果実追熟に及ぼす影響
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 elasticity coefficient
キーワード
主題Scheme Other
主題 elasticity index
キーワード
主題Scheme Other
主題 flesh firmness
キーワード
主題Scheme Other
主題 resonant frequency
キーワード
主題Scheme Other
主題 viscosity coefficient
キーワード
主題Scheme Other
主題 弾性率
キーワード
主題Scheme Other
主題 弾性指標
キーワード
主題Scheme Other
主題 果肉硬度
キーワード
主題Scheme Other
主題 共鳴周波数
キーワード
主題Scheme Other
主題 粘性率
資源タイプ
資源 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
タイプ journal article
その他のタイトル
その他のタイトル Change in Fruit Characteristics during Ripening and Effect of Film Packaging on Fruit Ripening in ‘Koshisayaka’ Pears
著者 知野, 秀次

× 知野, 秀次

WEKO 39205

知野, 秀次

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太田, 祐樹

× 太田, 祐樹

WEKO 39206

太田, 祐樹

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二木, 明日香

× 二木, 明日香

WEKO 39207

二木, 明日香

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齋藤, 洋太郎

× 齋藤, 洋太郎

WEKO 39208

齋藤, 洋太郎

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黒坂, 俊

× 黒坂, 俊

WEKO 39209

黒坂, 俊

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大塚, 伸吾

× 大塚, 伸吾

WEKO 39210

大塚, 伸吾

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坂井, 優

× 坂井, 優

WEKO 39211

坂井, 優

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松本, 辰也

× 松本, 辰也

WEKO 39212

松本, 辰也

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児島, 清秀

× 児島, 清秀

WEKO 68

児島, 清秀

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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 39214
姓名 Chino, Shuji
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 39215
姓名 Ohta, Yuuki
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 39216
姓名 Futatsugi, Asuka
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 39217
姓名 Saito, Yotaro
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 39218
姓名 Kurosaka, Syun
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 39219
姓名 Ohtsuka, Shingo
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 39220
姓名 Sakai, Yu
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 39221
姓名 Matsumoto, Tatsuya
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 68
姓名 Kojima, Kiyohide
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The peel color index and soluble solid concentration of ‘Koshisayaka’ pears after harvest increased during ripening at 20°C, while the flesh firmness, elasticity coefficient, viscosity coefficient and elasticity index of the fruit decreased. When the fruit reached the edible-ripeness stage 12 days after harvest, the values of those characteristics were 9.3 (peel color index), 12.7 Brix % (soluble solid concentration), 1.4 N (flesh firmness), 1.8 × 106 (elasticity coefficient) and 1.1 × 107 (viscosity coefficient). In addition, the elasticity indices that were calculated from the frequency of second resonance and the third resonance were 9.5 × 106 and 17.4 × 106, respectively. Film packaging of the pear fruit resulted in inhibition of moisture loss, yellowing of the peel, softening of the flesh and saccharification of starch during ripening. The characteristics of the film-packaged fruit 12 days after harvest were 3.7 (peel color index), 20% (potassium iodide reaction), 12.5 N (flesh firmness), 15.0 × 106 (elasticity coefficient), 15.0 × 107 (viscosity coefficient), 29.5 × 106 (Emf2) and 66.2 × 106 (Emf3). These findings clarify the ripening characteristics of ‘Koshisayaka’ pear fruit and the delaying effect of film packaging on fruit ripening. The delaying effect on fruit ripening is suggested to be due to decreased level of oxygen in film. Furthermore, the possibility of a nondestructive method for estimating the ripening stage is suggested by the correlation between the elasticity index and fruit softening.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 越さやか’の果色値および可溶性固形物濃度は追熟中に上昇し,果肉硬度,弾性率,粘性率および弾性指標は低下した.果実が収穫後12日に適食状態に達した時の果実特性の値は,9.3(果色値),12.7 Brix%(可溶性固形物濃度),1.4 N(果肉硬度),1.8 × 106(弾性率)および1.1 × 107(粘性率)であった.さらに,f2およびf3から算出した弾性指標は9.5 × 106(Emf2)および17.4 × 106(Emf3)であった.一方,収穫後の果実へのフィルム包装は水分消失,果皮の黄化,果肉の軟化,ならびにデンプンの糖化を抑制した.収穫後12日におけるフィルム包装した果実の果実特性は,3.7(果色値),20%(ヨードカリデンプン反応),12.5 N(果肉硬度),15.0 × 106(弾性率),15.0 × 107(粘性率),29.5 × 106(Emf2)および66.2 × 106(Emf3)であった.以上の結果から,‘越さやか’果実の追熟特性ならびにフィルム包装による果実の追熟抑制効果が明らかになった.この追熟抑制効果はフィルム内の酸素濃度の低下によることが示唆された.また,‘越さやか’の弾性指標が果肉の軟化とともに低下したことから,非破壊計測技術による熟度推定の可能性が示唆された.
書誌情報 園芸学研究
en : 園芸学研究

巻 9, 号 1, p. 99-105, 発行日 2010-01
出版者
出版者 園芸学会
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13472658
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11608561
権利
権利情報 園芸学会
権利
権利情報 本文データは学協会の許諾に基づきJ-Stageから複製したものである
著者版フラグ
値 publisher
異版である
関連タイプ isVersionOf
識別子タイプ URI
関連識別子 https://www.jstage.jst.go.jp/article/hrj/9/1/9_1_99/_pdf
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Ver.1 2021-03-01 20:24:16.021367
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