@article{oai:niigata-u.repo.nii.ac.jp:00003615, author = {斉藤, 義明 and 市田, 隆文 and 堀, 潤一 and 松田, 康伸 and 渡辺, 雅史}, issue = {2}, journal = {日本ハイパーサーミア学会誌, 日本ハイパーサーミア学会誌}, month = {}, note = {組織内癌温熱療法の一つである針電極によるRF加温の場合, 加温領域が狭いという問題があった.本研究では, 加温対象に食塩水を注入し, 導電率を高めることによって, 加温領域を拡大することを試みた.切離した豚の肝臓を対象として加温実験を行った結果, 食塩水の濃度が高いほど, また針電極の直径が太いほど加温領域が拡大した., Interstitial hyperthermia by using a needle electrode has problem that heating range is too narrow to apply for massive tissues. In this study, we tried to extend the heating range by using high-conductivity saline pouring into the heating object. In experiments of RF power heating using pig livers, the higher salt concentration or the thicker the diameter of the needle electrode, the wider the heating range.}, pages = {68--74}, title = {食塩水を併用した針電極組織内RF加温法の加温領域拡大について}, volume = {13}, year = {1997} }