@article{oai:niigata-u.repo.nii.ac.jp:00028487, author = {知野, 秀次 and 児島, 清秀}, issue = {2}, journal = {新潟大学農学部研究報告, 新潟大学農学部研究報告}, month = {Mar}, note = {本研究は、セイヨウナシ'マルゲリット マリーラ'と'ルレクチエ'の新梢における拡散性IAAを測定し、水挿し法における新梢の切断面の更新の効果を調べた。拡散性IAAは蛍光検出器を接続したHPLCにより定量した。新梢の拡散性IAAは季節で変化した。新梢における拡散性IAAの量は、5月30日と9月23日にそれぞれ1.8、0.2pmol/hour/g FWであった。5月30日の新梢当たりの流出量は、9月23日の9倍であった。対照区の新梢、枝区、葉区の拡散性IAAの割合は水挿し後24時間で3:2:1で、枝区+葉区の拡散性IAA放出量の値は対照区の新梢の拡散性IAA量に一致した。拡散性IAAの全流出量の約30%は、葉に由来することが示唆された。水挿しにおける新梢の切断面の更新により流出量の低下は抑制され、切断面の更新が有効であることを示した。, In this study, diffusible Indole-3-acetic acid (IAA) in shoots of pear 'Marguerite Marillat' and 'Le Lectier' was measured and the effect of renewal of cut surface of a shoot in 'method of immersing in water' was examined. Diffusible IAA was estimated by high-performance liquid chromatography (HPLC) connected with a fluorescence detector. Amount of diffusible IAA in shoots changed in the season. Amount of diffusible IAA in shoots were estimated 1.8 and 0.2 pmol/hour/g FW on May, 30 and Sep. 23, respectively. The amount of diffusible IAA from shoots on May 30 was nine times as that on Sep 23. Ratio of Amounts of diffusible IAA in shoots of 'Shoot', 'Branch' and 'Leaf' became 3:2:1 respectively during 24 hour after immersing in water. The outflow amount of diffusible IAA in 'Branch+Leaf' was agreed with that of outflow of diffusible IAA in 'Shoot' (control). It is suggested that about 30% of total outflow amount of diffusible IAA from 20 cm long shoot may depend on leaves. Decline of outflow amount of diffusible IAA in 'method of immersing in water' was suppressed by renewal on cut surface of shoot, and it showed validity of the technique.}, pages = {51--57}, title = {セイヨウナシの新梢における拡散性インドール-3-酢酸 (IAA) の分析}, volume = {56}, year = {2004} }