@article{oai:niigata-u.repo.nii.ac.jp:00028470, author = {韓, 東生 and 新美, 芳二}, issue = {2}, journal = {新潟大学農学部研究報告, 新潟大学農学部研究報告}, month = {Mar}, note = {野菜や花卉の生育における玄米黒酢の作用効果を明らかにするために、キュウリ、ミニトマト、ミニバラやコマツナの生長や品質に対する玄米黒酢の影響を検討した。栽培期間中、250、500および1000倍に希釈した玄米黒酢液と水(対照区)計4処理区を設け、週1回葉面散布した。キュウリやミニトマトのような果菜類に対して病虫害の予防、生長の促進や収量の増加等の効果が確認されなかったが、玄米黒酢500または1000倍液の施与は食味のよいキュウリを生産する可能性を示した。一方、黒酢1000倍液処理は、ミニバラにおける開花数の増加や開花期間の延長に有効であることが明らかになった。コマツナにおいて品質向上に効果が認められなかったが、玄米黒酢500と1000倍液処理区では高い収量を示した。よって、野菜や花卉に対して玄米黒酢500あるいは1000倍液の施与が品質向上、開花数または収量の増加に有効であろうと考えられる。The present study was made to investigate effects of brown rice vinegar on growth of vegetable and flowering plants. Four concentrations at 250-, 500- and 1000-fold dilutions of brown rice vinegar and water (control) were treated for cucumber, cherry tomato, miniature rose and komatsuna (Brassica campestris L.). There were rarely effects of brown rice vinegar on growth and yield of cucumber and cherry tomato, but treatments of 500- and 1000-fold dilutions might have the production of more delicious cucumbers than other treatment and control based on sensory evaluation. Miniature rose increased the number of flower and flowering time when treated by 1000-fold dilution. The application of 500- and 1000-fold dilutions produced taller plants and increased fresh weight in komatsuna.}, pages = {89--93}, title = {玄米黒酢が野菜と花卉の生育に及ぼす影響}, volume = {57}, year = {2005} }