@article{oai:niigata-u.repo.nii.ac.jp:00028313, author = {加藤, 彬子 and 木南, 莉莉}, issue = {1}, journal = {新潟大学農学部研究報告, 新潟大学農学部研究報告}, month = {Sep}, note = {近年、日本のコメ販売において需要の減少、販売価格の低下等の問題を抱えている。特にコメの需要減少は著しく、販売量はピーク時の半分近くまでになっている。一般的に、消費者が米を購入する際の基準には、食味、精米年月日、価格、産地・品種・年産、栽培方法、販売店、安全性等が挙げられる。しかしながら、秋田県のJAうごはこれまでに注目されていなかった米袋を工夫することによって新規購入者の獲得に成功した。本研究では、米袋に注目し、米袋メーカーへの聞き取り調査、JAうごへのアンケート調査を通して販売量確保及び新規購入者獲得への販売戦略としての有効性を考察する。, In recent years, the Japanese rice industry is facing the problems of a reduction in demand and a fall of the selling price in rice sale of Japan. Especially the demand decline of rice is remarkable and volume of sales has become by about a half of the peak time. Generally, at the time of consumers purchasing rice, a flavor, a rice-milling date, a price, a place of production and selling, a kind and a cultivation method, safety, etc. are mentioned to the standard. However, JA Ugo of Akita Prefecture succeeded in a new buyer's acquisition by devising the rice bag. This research pays attention to the development of rice bag for considering the validity as a sales strategy of rice to the reservation of volume-of-sales and new buyer acquisition through an interview to the rice bag maker, and the questionnaire to JA Ugo.}, pages = {15--21}, title = {販売戦略における米袋の有効性}, volume = {65}, year = {2012} }